Bräserad oxkind, grundrecept

20140105_171204

Ingredienser
4 portioner

500 g oxkind
smör att bryna i
½ liter blandade rotfrukter (morot, rotselleri, gul lök, vitlök, purjolök)
1 flaska fylligt rödvin
(vatten)
10 vitpepparkorn
2 lagerblad

Sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
buljongen från koket
2 msk koncentrerad kalvfond
salt och malen vitpeppar
Gör så här
Bryn oxkinder och grönsaker och lägg över i en kastrull. Slå på rödvin och eventuellt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Lägg i pepparkorn och lagerblad. Lägg på lock och sjud 4-6 timmar tills köttet är mjukt.

Ta upp och låt svalna. Sila buljongen.

Sås:

Smält smör och rör ner mjöl. Slå i buljong, lite i taget under omrörning. Förstärk med koncentrerad fond och krydda med salt och peppar.

Slå såsen över köttet före servering.

Lämna ett svar