Ingredienser
4 portioner
500 g oxkind
smör att bryna i
½ liter blandade rotfrukter (morot, rotselleri, gul lök, vitlök, purjolök)
1 flaska fylligt rödvin
(vatten)
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
Sås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
buljongen från koket
2 msk koncentrerad kalvfond
salt och malen vitpeppar
Gör så här
Bryn oxkinder och grönsaker och lägg över i en kastrull. Slå på rödvin och eventuellt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Lägg i pepparkorn och lagerblad. Lägg på lock och sjud 4-6 timmar tills köttet är mjukt.
Ta upp och låt svalna. Sila buljongen.
Sås:
Smält smör och rör ner mjöl. Slå i buljong, lite i taget under omrörning. Förstärk med koncentrerad fond och krydda med salt och peppar.
Slå såsen över köttet före servering.