Fransk löksoppa

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

450-500 g (6 st) gul lök
2-3 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
1-2 lagerblad
1/2 tsk timjan
1 krm vitpeppar
1 dl vitt vin
några skivor vitt bröd
ett par dl riven ost
Gör så här:

Skala och skär lökarna i tunna skivor, fräs dem lätt i smöret, de ska inte få färg.

Strö över mjölet, och rör ner det varsamt.

Späd med vattnet och buljongen. Tillsätt vitt vin och kryddorna.

Koka på svag värme runt 15 minuter.

Skär brödet i tärningar och rosta dem i ugnen. Servera med riven ost som strös direkt på soppan.

Soppan kan också med fördel gratineras med brödet och osten flytande på toppen. Häll upp soppan i ugnssäkra portionsskålar, lägg en brödskiva över varje skål. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250 grader i ungefär 10 minuter, tills osten fått färg. Servera genast!

Lämna ett svar