Morotsbröd med yoghurt

Ljuvliga morotsbröd med solrosfrön på toppen till frukost eller mellis. Morötter och yoghurt gör bröden både nyttiga och saftiga. Varma med smältande smör på påminner de om scones

Ingredienser

  • 3 morötter (3 motsvarar ca 300 g)
  • 1/2 paket jäst (1/2 paket motsvarar 25 g)
  • 5 dl mild yoghurt (3%) plus extra till pensling
  • 1 tsk salt
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl plus extra till utbakning
  • 1 dl solrosfrön
Så här gör du

  1. Skala och finriv morötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och salt. Rör runt tills jästen lösts upp.
  2. Blanda ner morötter och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
  3. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme och 15 minuter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat underlag. Skär den i 6 bitar (för 6 bröd). Forma till runda­, lite platta bröd. Lägg dem på en bakpapperskläddplåt.
  5. Skåra ett kryss i mitten av kakorna­ pensla med yoghurt och strö över solrosfrön. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC .
  6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.