Sherry- och portvinssill

Med inspiration från en sill på restaurang Godthems julbord. Urvattnade sillfiléer istället för 5-minuterssill gör att den behöver 2 dygn för att bli klar.

12 personer på ett julbord:
1 burk inläggningssill 420g
1 dl portvin
1/2 dl torr sherry
20 kryddpepparkorn
1 1/2 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl 12 %ig ättiksprit
4 kryddnejlikor
3 lagerblad
1 rödlök

Gör så här:
1. Blanda portvin och sherry, koka ihop till hälften. Stöt kryddpepparn. Blanda vatten, socker,ättika och kryddor i en kastrull. Värm tills sockret lösts upp. Låt lagen kallna. Blanda i vinreduktionen.
2. Skala och skär löken i skivor. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i bitar. Varva sill och lök i en glasburk.
3. Häll på lagen och låt stå i kylen i ca 2 dygn.