Tomatsoppa med krutonger och pesto

Tomatsoppa
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk olivola
1 burk Mutti konserverade körsbärstomater
5 dl vatten
2 msk  grönsaksfond
1 krm salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad basilika
ev 1 tsk råsocker
1 dl grädde,
Krutonger
1 ciabatta
3 msk olivolja
flingsalt efter smak
Solrospesto
3/4 dl solrosfrön, rostade
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1 dl olivolja
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Pesto
Mixa torrostade solrosfrön med övriga ingredienser i en mixer eller med en stavmixer.
Soppa
Fräs lök och vitlök i olivolja ett par minuter i en gryta utan det tar färg.
Tillsätt tomater, vatten och fond och krydda med salt, peppar, basilika och eventuellt socker beroende på hur söta tomaterna är.
Låt småkoka i ca 15 minuter under lock.
Tryck med en sked på tomaterna mot grytans inida så att de spricker.
Mixa soppan slät och tillsätt sedan grädden.
Lår koka ihop några minuter och koka av.
Häll upp soppan i skålar, ringla i pesto och toppa med krutonger.

2 reaktioner till “Tomatsoppa med krutonger och pesto”

Lämna ett svar