Whiskysås

 

Ingredienser

2 st SCHALOTTENLÖKAR eller en liten gul
2 tsk SMÖR
2,5 dl VISPGRÄDDE
1-2 tsk SENAP
2 msk KALVFOND, KONCENTRERAD
5 cl WHISKY, RÖKIG, 2+1 MSK eller efter smak 🙂
1 krm SVARTPEPPAR, NYMALD
1 msk FARIN, BRUN
2 msk SOJA
1 msk GRÖNPEPPAR, (TORKAD)
1 tsk MAIZENA, MAJSSTÄRKELSE
1 tsk SMÖR

Tillagning

1. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.
2. Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
3. Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.

Kommentera