Gratinerade blåmusslor

1 kg blåmusslor (färska)

4 krossade vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

1 liten gul lök

2 dl ströbröd

40 gram kapris

5-6 sardellfiléer

parmesanost (finriven)

salt, peppar

olivolja

1 citron

Skölj musslorna o skrubba dem. Kasta de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Finhacka löken, stek den utan att den tar färg i olivolja. Lägg i de hackade sardellfiléerna och låt de smälta in. Lägg i kaprisen. Lägg i ströbröd och ta i lite olivolja om det behövs. Ställ åt sidan.

Lägg musslorna i en stor kastrull med det vita vinet och krossade vitlöksklyftor. Ställ på varm platta tills musslorna ppnat sig. Ta av kastrullen från plattan. Sila av spadet.

Häll spadet i en ugnsfast form. Lägg musslorna i formen, bara den halvan av musslan som köttet sitter i. Lägg på ströbrödsblandningen. Ringla över lite olivolja och eventuellt lite citron. strö på parmesanosten och sätt in i ugnen på 275 grader tills de får färg.

Servera genast med ett gott bröd till, för att suga upp spadet med.

Lämna ett svar