1 kg blåmusslor (färska)
4 krossade vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 liten gul lök
2 dl ströbröd
40 gram kapris
5-6 sardellfiléer
parmesanost (finriven)
salt, peppar
olivolja
1 citron
Skölj musslorna o skrubba dem. Kasta de som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Finhacka löken, stek den utan att den tar färg i olivolja. Lägg i de hackade sardellfiléerna och låt de smälta in. Lägg i kaprisen. Lägg i ströbröd och ta i lite olivolja om det behövs. Ställ åt sidan.
Lägg musslorna i en stor kastrull med det vita vinet och krossade vitlöksklyftor. Ställ på varm platta tills musslorna ppnat sig. Ta av kastrullen från plattan. Sila av spadet.
Häll spadet i en ugnsfast form. Lägg musslorna i formen, bara den halvan av musslan som köttet sitter i. Lägg på ströbrödsblandningen. Ringla över lite olivolja och eventuellt lite citron. strö på parmesanosten och sätt in i ugnen på 275 grader tills de får färg.
Servera genast med ett gott bröd till, för att suga upp spadet med.